Rieska Ohje

Rieska Ohje. Maistuu parhaalta, jos vie leivän lämpimäiseksi vaikka. Perinteiset ohrarieskat ja perunarieskat paistuvat nopeasti noin 15 minuutissa.

Joutsenon Rieska - Kotiliesi.fi
Joutsenon Rieska - Kotiliesi.fi from kotiliesi.fi

Eri leipomot tekevät hieman erilaisia versioita, joita sitten. Ensimmäinen pellillinen näytti aikalailla siltä kuin kuvittelen pohjalaisen leivinuunissa paistetun ohrarieskan näyttävän. Sitten pyöräytetään vain kaikki ainekset sekaisin.

Maistuu Parhaalta, Jos Vie Leivän Lämpimäiseksi Vaikka.


Erilaiset jauhot, hiutaleet ja leseet tuovat leipiin vaihtelua ja lisää makua. Saman verran soseutettua perunaa ja jauhoja, kananmunaa, voita ja suolaa. Äitini käsin kirjoittama vanha ohje löytyi keittokirjan (keittotaito 1934) välistä.

Rieska On Parasta Lämpimänä Voin Ja Maitolasillisen Kanssa.


Lisää sekaan kylmää vettä nopeasti käsin sekoittaen. Toinen pellillinen kärähti sillä välin kun kuvasin ensimmäistä satsia, minin vaatiessa rieskaa kovaäänisesti taustalla. Ohennan perunamuusin maidolla sakeahkoksi soseeksi.

Leivo Rieskaa Omassa Kotiuunissa Ja Nauti Lämpimänä Voin Kanssa.


16 annosrieskaa (halkaisija noin 10 cm) 1 kg ohrajauhoja1 tl suolaa1 tl leivinjauhetta1 l kylmää vettä tee näin: Leivät ja suolaiset sokeriton kananmunaton kasvisruoka vähärasvainen. Kun lisään soseeseen suolaa ja mahdollisia muita mausteita, niin pyrin ottamaan huomioon muusin suolan ja mausteet, yleensä en juurikaan käytä mausteita kuin nimeksi.

Yllättävää Kyllä, Kirjassa Ei Ollut Varsinaista Ohrarieskan Valmistusohjetta.


Rieska on alueellisesti todella erilainen. 2½ dl perunasosetta suolaa, ellei soseessa ole jo valmiiksi 1 muna 2½ dl ohrajauhoja sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Leivät ja suolaiset suolaiset leivonnaiset sokeriton kasvisruoka maidoton.

Kun Puhutaan Rieskasta, Sillä On Eri Puolilla Suomea Aivan Eri Merkitys.


Tämä rieska sai sen verran kiitosta vierailta, että täytyypä laittaa ohje tänne blogiinkin. Säikäytä kuhisten käyvä taikinajuuri lisäämällä joukkoon kourallinen kylmää vettä. Gluteenittomat rieskat valmistuvat samalla tapaa kuin ”tavalliset”.